GRYNING. FALSK.

Nov 10th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till Gryning.FalskAv Lou Berg (pseudonym för Tiina Nevala och Henrik Karlsson). Foto Anna-Lena Ahlström
Piratförlaget, 2021
ISBN 9789164207388, inbunden, 329 sidor

Konstförfalskningar tillhör inte vardagen i svenska spänningsromaner, inte heller universitetslärare eller konststudenter. Huvudpersonerna i Gryning. Falsk. är Nea Hallgren, lärare på Konstfack, och Nadezhda Volkova, begåvad konststudent. De är trevliga bekantskaper – i alla fall i början. Men under berättelsens gång hamnar de i situationer där deras moraliska omdöme prövas.

Det börjar med spelskulder på en svartklubb i Vasastan och fortsätter med såväl rysk maffia som samvetslösa affärsmän. Nadezhdas bakgrund avslöjas bit för bit och blir en del av förklaringen till händelseförloppet. Det gör också att tempot varierar.

Romanen är välskriven och så realistisk som en spänningsroman kan vara. Den dröjer inte i onödan vid huvudpersonernas moraliska dilemman, men inte heller vid deras utsatthet trots att de hotas från flera håll. Det gör att romanen håller sig kvar i spänningsgenren hela vägen.

En skönhetsfläck är dock att författarna på åtminstone en punkt inte gjort tillräcklig research för att beskriva problemen på Neas arbetsplats korrekt. Nea hamnar i en svår situation, men utan sakfelen skulle den kunnat vara ännu mer komplicerad och utgöra en bättre förklaring till hur hon väljer att agera.

Eftersom det är första delen i en trilogi slutar den med en cliffhanger. Nu blir det att vänta på nästa del.

GIT CLAESSON PIPPING

Lou Berg (Tiina Nevala och Henrik Karlsson)

Lou Berg (Tiina Nevala och Henrik Karlsson). Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22