GROTTMANNEN

Mar 28th, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Recension

Omslag till GrottmannenAv Jørn Lier Horst
Hulemannen, 2013
Översättning Per Olaisen
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-356-8, inbunden, 393 sidor

När jag förra året läste författarens första till svenska översatta deckare, Jakthundarna (som fick det nordiska priset Glasnyckeln och svenska Deckarakademins pris för bästa översatta) antog och hoppades jag att det skulle komma fler översättningar. Och här är författarens nionde bok, den förra var nummer åtta. Så det finns alltså sju tidigare om förlaget känner sig uppmuntrat.

Liksom tidigare är det polisen William Wisting och hans dotter Line, kriminaljournalist, som är huvudpersoner. Nu hittas en granne till William död i sin lägenhet efter att ha varit död i fyra månader och efterfrågas bara av elbolaget som ska stänga av den obetalda elen. Line., som växt upp där, finner fallet sorgligt och vill skriva en artikel om den nutida ensamheten.

Pappa polisen är också sysselsatt med ett flera månader gammalt lik. Men där hittar man fingeravtryck som kopplar ärendet till en efterlyst amerikansk seriemördare, så han får sällskap av utredare från FBI.

Den erfarne deckarläsaren anar tidigt att det borde finnas kopplingar mellan de båda döda, men är det verkligen så?

Det är en välkomponerad modern polisroman med inslag av pusseldeckare, och vi får följa både polisens och journalistens olika spår. Efterforskningarna sprider sig också till Sverige.

En komplikation är att inget av polisens arbete bör läcka ut till pressen, och Line vill ju inte krångla till det för pappa som ändå får massmedierna efter sig.

Författaren har en bakgrund som utredare vid polisen vilket gör att den delen känns gedigen.

Grottman? Jo, det är FBIs beteckning på brottslingar som gömmer sig under andra personers identitet. De tro att den efterspanade amerikanen utger sig för att vara norrman. Det blir mycket arbete med personregister.

Jag ser fortfarande fram mot fler översättningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian-Elgvin

 

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22