GROTTAN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Tim Krabbe
De Grot 1997
Översatt av Annika Johansson
Forum 1999

För mig den hittills bästa av Krabbes romaner, för detta är nog mera en roman än en deckare även om det förekommer mordinslag i handlingen.

Bokens egentliga huvudperson är Axel, som med jämna mellanrum dyker upp i denna mycket fint skildrade historia om kärlek på en fin nivå, underbara person- och naturskildringar samt en intrig som är skickligt sammansatt.

En annan huvudperson är Egon Wagter, som vi möter redan inledningsvis och som av någon anledning smugglar narkotika någonstans i Asien och som har stämt möte med en okänd kvinna, som tydligen ska ta hand om narkotikan. Vad kommer att hända vid detta möte? Är det enbart en fälla av myndigheterna, som kanske fått spår på vad Egon sysslar med, denne till synes helt oförvitlige lärare i geografi, som också är mycket intresserad av geologi.

Med stor skicklighet låter Krabbe trådarna löpa tillbaka i tiden ända till den tid då Axel och Egon besökte Grottan och där upplevde sin första kärlek till flickan Marjoke. En mycket finstämd bok att läsas med omsorg.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22