GRÖNA ÄNGELNS TORN, Del 2: Eldsnätter

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

(Serien Minne, Sorg & Törne)
Av Tad Williams
To Green Angel Tower, part I, 1993, andra delen
Översättning av Anders Bellis
B. Wahlströms 2000

Som synes av överskriften är detta en liten bit av en bok i en svit. I amerikanskt original var serien Memory, Sorrow and Thorn en trilogi, som dock i senare utgåvor blev en tetralogi eftersom den tredje delen, To Green Angel Tower, är så lång. I svensk översättning delas varje original roman upp i tre volymer, och detta är den andra tredjedelen av första halvan av trilogins tredje del… hänger ni med? Uttryckt på annat sätt är det här volym 8 av vad som kommer att bli 12 volymer.
Det är alltså en omfångsrik berättelse, och om Tad Williams har något svaghet så är det just hans mångordighet, som är lite större än nöden kräver. I likhet med de flesta fantasysviter håller sig denna med åtskilliga personer och parallellhandlingar. Det som pågår i denna volym är främst striderna vid Sesuad’ra – Avskedets sten – samt Miriameles färd i trasklandet Wran. Detta är ett typexempel på en historia där saker och ting Inte Är Vad De Ser Ut Att Vara, och det är fantasy vars underliggande moraldiskussion vinner alltmer i tyngd och substans ju längre den kommer.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22