GREPPET

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Greppet

Av Bodil Mårtensson
Tre Böcker Förlag AB 2009

Två parallella historier om två våldsamma och hänsynslösa män berättas i Bodil Mårtenssons kriminalroman Greppet.

Triton, en vältränad och handlingskraftig man, som tidigare arbetat som nattvakt för ett bevakningsföretag i Helsingborg, älskar att agera havsgud och kunna bestämma vem som ska dö och vem som bara ska skrämmas riktigt ordentligt. Efter att ha tagit dykcertifikat utomlands, börjar han på semesterorter ta livet av folk genom att dra ner dem i djupet och hålla dem kvar där. Försedd med dykutrustning fattar han tag om offrets vrist och ur det här greppet går det inte att göra sig fri.

Liam James växte upp på Irland i en ytterst våldsam omgivning. Han hade inte ens fyllt fyra år då modern blivit skjuten, när hon handlade grönsaker på torget. Fadern, som anslutit sig till Provisoriska IRA och låtit många sota för hustruns död, dog i cancer och Liam följde i faderns fotspår och gick med i PIRA. Han var bara 13 år då han för första gången dödade en människa. När han senare tvingas lämna Irland, kommer kontakten med en svenska, bosatt i Skåne, väl tillpass.

Bodil Mårtensson

Kriminalkommissarie Joakim Hill i Helsingborg får en hektisk tid denna försommar, när de två våldsamma männen härjar i hans distrikt. Som tur är har han flera skickliga och lojala medarbetare samt bra expertis att tillgå.

Hill verkar trevlig, men ganska slätstruken och anonym, medan hans assistent Petré känns väldigt trovärdig som den uppoffrande vapendragaren. Denne slits mellan det självpåtagna hemarbetet och sin förtjusande hustru. Liam James känns också trovärdig med sin bra beskrivna bakgrund. Kan man bli annat än våldsbenägen i en uppväxtmiljö som hans? Varför Triton blir denne hänsynslöse dödsbringare i vattnet är svårare att förstå. Ingenting förklarar varför han plötsligt får för sig att ta livet av folk.

Det finns episoder som känns väl tillrättalagda, som när Triton vid en busshållplats kan stå bakom Petré och över hans axel tjuvtitta på obduktionsbilder från undersökningen av ett av badoffren.

De skånska orterna Spannarp, Mörarp och Påarp var roligt att stifta bekanskap med. Det var bara att ta fram kartboken.

MONICA LINDSTRÖM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22