GRÄNSVARELSER Åtta essäer om människan och aporna

Mar 26th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Gränsvarelser

Av Nils Uddenberg
Natur & Kultur 2009

Apor tycks alltid ha fascinerat människan. På bio har vi sett både gammal och ny inspelning av filmen om jätteapan King Kong. Vi har också haft en hel mängd skådespelare som gestaltat Edgar Rice Burroughs Tarzan – den apornas son som såg dagens ljus 1914.

Vetenskapen har också intresserat sig för apornas likhet med människorna, eller om det är tvärtom. Jane Goodall är ett namn som trillar fram ur närminnet.

Aporna lockar både till skrämsel och skratt – skrämsel hos, inte minst, bokstavstrogna bibelläsare som ratar Darwin och har stämt folk som vill lära ut hans teser i skolan, skratt hos dem som ser det komiska i likheten.

Nils Uddenberg

Professor Nils Uddenberg, som i många verk försökt popularisera vetenskap i dess olika former, har i denna bok på sitt torra men spännade sätt åstadkommit åtta essäer om känslor som människan uppammat om dessa högtstående djur (däggdjur som vi, alltså har feministerna rätt) under ett par tusen år.

Det är roligt, lärorikt, fantasieggande och lustfyllt. Det kommer inget svar på den eviga frågan om vad det innebär att vara människa, men i periferin tar Uddenberg också upp den saken.

Nils Uddenberg är professor, läkare, författare, docent i empirisk livsåskådningsforskning och har gett ut ett tjugotal böcker. År 2003 fick han Augustpriset för de två banden Idéer om livet och 2007 skrev han till Helene Schmitz bilder Linnéårets officiella jubileumsbok System och passion.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22