GRÄNSMARK

Oct 12th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till GränsmarkAv Aino Trosell
Hoi Förlag, 2020
ISBN 9789176972380, inbunden, 458 sidor

Siv Dahlin är tillbaka. Den frånskilda antihjälten som provar på nya jordnära yrken i varje bok. Men nu var det ett tag sedan sist vilket gör återseendet än mer efterlängtat.

Siv är nu pensionsmässig och har fått ett vikariat i Finnmarken. Hon har blivit lantbrevbärare och kör på det distrikt som är mest avfolkat av alla. Hon kör en lång sträcka varje pass, och det kan vara långt mellan brevlådorna.

Aino Trosell har skapat en fantastisk värld. Läsaren får inte bara bekanta sig med den mycket vackra och ödsliga naturen. Många av de postmottagare brevbäraren möter blir också huvudkaraktärer i boken. Författaren väver intressanta intriger runt ett flertal minst sagt udda karaktärer. Men också det vanliga blir annorlunda om man bor mitt i ingenting.

Det är så fascinerande att följa sverigedemokraten, varghatarna, småföretagarna, flyktingarna och alla de andra. De blir betraktade genom Siv Dahlins skarpa öga och via hennes fina humor. Hon är inte bara brevbärare. Hon är lika mycket själavårdare, sjuksköterska och polis.

Naturligtvis begås det brott också, grova brott emellanåt. Till och med terrorister letar sig ut i obygden. Även om detta är något av ”slow crime”, så samsas vardagsbrottsligheten med internationell kriminalitet. Ibland blir det våldsamt och otäckt dessutom.

Men det finns också svagheter. Aino Trosell har tryckt in så mycket som möjligt under Siv Dahlins årslånga vikariat i denna något för tjocka bok. Mot slutet av läsningen kommer jag på mig själv med att tappa intresset något. Det hade absolut räckt till två romaner och hade bara vunnit på det.

Siv Dahlin gör ändå en sprakande återkomst. Hon är lite till åren kommen, men det hindrar väl inte henne att prova på något nytt yrke framöver. Om man får önska.

NISSE SCHERMAN

Aino Trosell

Aino Trosell. Foto Lisa Jabar

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22