GRÄNSLÖS

Sep 15th, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Recension

Omslag till GränslösAv Jørn Lier Horst
Grenselös, 2021
Översättning Marianne Mattsson
Wahlström & Widstrand, 2022
ISBN 978-91-46-23982-6, inbunden, 384 sidor

Den här William Wisting-deckaren gick som sommarföljetong i Dagens Nyheter, och jag läste ivrigt. Har ju träffat Wisting tidigare och gillar honom.

Så när recensionsexemplaret kom med posten måste jag genast läsa färdigt.

Detta är en av de intressantaste Wisting-böckerna. Kommissarien blir kontaktad av en kvinna från Australien om en norsk kvinna som möjligen är försvunnen. Hon var engagerad i en sluten grupp på internet som försökte lösa ett mord på en badort i Spanien, och hon uppgav sig ha kommit på något viktigt — och sedan försvann hon från webben. Vad de övriga vet så är hon norska.

William Wisting är en vänlig man och svarar, hans dotter Lina (som varit med i de tidigare böckerna också) går med i den privata utredargruppen, och pappa kan förstås inte låta bli att kolla.

Bilder på den försvunna tycks visa på att hon är från trakten, och när en övergiven bil kollas blir försvinnandet också ett officiellt polisärende i Norge.

Det pågår alltså tre parallella utredningar, polisen i Spanien, polisen i Norge, och den internationella privata internetgruppen.

Efter hand blir man tvungen att både byta information mellan grupperna, och träffas på plats i Spanien.

Alltså i grunden en traditionell polisroman, men nu med internet i bilden. Eftersom det är så välskrivet, med levande människor, är det spännande hela tiden utan action-inslag.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Anton Soggiu

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22