GRANNAR I DÖD OCH LUST

Mar 10th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till Grannar i död och lustAv Olséni & Hansen
Bokfabriken, 2020
ISBN 9789178350742, inbunden, 299 sidor

Komiska kriminalromaner är något som jag uppskattar, men som det finns alldeles för få av. De som finns är dessutom av mycket varierande kvalitet. När det blir för farsartat blir det varken humoristiskt eller underhållande. Det krävs en del för att kunna balansera mellan skratt, småleenden och pekoral.

Det finns några bland landets författare som klarar det. Aron Olnafors, Marianne Cedervall och Christina Olséni tillsammans med Micke Hansen t.ex. Dessa två skriver i olika serier och kommer inte sällan med två deckare om året. Dessutom har de utgivit tre böcker för yngre läsare.

Denna serie om Ester Karlsson är den jag uppskattar mest. Hon är en bestämd och egensinnig äldre dam som bor i bostadsrättsföreningen Lärkan. Huset, där hon bor på övervåningen, har endast elva lägenheter (eller våningar som Ester säger) och en samlingslokal.

Efter ett mord i föregående bok har flera flyttat. Därför introduceras nu ett antal nya hyresgäster. Det verkar som om ingen av dem saknar lik i garderoben. Många hemligheter avslöjas under handlingens gång.

När de har städdag dör en av hyresgästerna. Han hittas på ett förrådstak efter ett fall från hög höjd. Kanske är det inte ett mord ändå? Men när ett dödsfall ytterligare inträffar får de två poliserna (Lunds enda?) mycket att grunna över. Polisen Bertilsson misstänker av princip alltid Ester Karlsson, eftersom hon som vanligt finns i kretsen runt de lik som hittas i denna olycksdrabbade fastighet. Ett Midsomer i miniatyr.

Ester är en kvicktänkt person och snabb i käften. Hon klarar sig ur de flesta situationer, och hinner också med att hjälpa Bertilsson. (Samma namn som Tomas Arvidssons humoristiske studierektor!)

Det är rejält underhållande. Det är skratt- och fnissretande. Författarna har skapat ett alldeles speciellt persongalleri i huset. Ett antal karaktärer med egenheter som får mig att le. Kriminalhistorien är inte märkvärdig, men vävs in på ett fyndigt sätt.

NISSE SCHERMAN

Christina Olséni och Micke Hansen

Christina Olséni och Micke Hansen. Foto Erik Grönlund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22