GRÄDDHYLLAN

Feb 18th, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till GräddhyllanAv Elin Eldestrand
Hoi, 2020
ISBN 978-91-7697-208-3, inbunden, 233 sidor

Detta är den avslutande delen i trilogin om Charlie i Ludvika, förlåt Luddinge. I den första boken, En framtida hemmafrus bekännelser, fick vi möta Charlie (en flicka döpt efter mammas idol Charlie Chaplin, (och så trodde jag det skulle bli en pojke) som siktade på att bli just hemmafru på fina Gräddhyllan i staden. Drömmen om detta fortsatte i Drömmar och dilemman och målet ska alltså nås nu.

Men utsikterna är inte precis lysande eftersom hennes ensamstående mor är välkänd i staden för att delvis försörja sig med ett otal karlar. Charlie däremot, mot sin mors inrådan, håller på sig till bröllopet, som avslutar trilogin. Hon får sin älskade, en arvlös greveson, och även hus på Gräddhyllan.

De här böckerna är ju inga deckare, utan en slags förvuxna ungflicksromaner med den unga flickan från underklassen som får sin om inte prins så greve på slutet efter diverse förvecklingar.

Problemen löser dock både Charlie och hennes mor på samma resoluta sätt: de tar livet av problemen som ju brukar bestå av personer. Tom Ripley och andra seriemördare i thrillers kan slänga sig i väggen för Charlie har tagit livet av långt fler. Förstås kan det vara besvärligt att gömma liken, och polisen kan komma och störa.

I den sista delen är det 1961–62, och då författaren är född 1980 ska vi inte ta 1960-talets hemmafruideal som självupplevda. Hon skriver med fart, allt helt osannolikt, men underhållande.

Det mest fascinerande är att författaren arbetar inom Svenska kyrkan. Det hade inte passat sig 1962.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elin Eldestrand

Elin Eldestrand. Foto Model House Sweden

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22