GÖTEBORG SETT FRÅN HIMLEN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Nils-Åke Siversson (foto)
och Stig Hammarsson (text)
Trafik-Nostalgiska Förlaget 2004

Siversson är flygfotograf till yrket och här har han plåtat sin studiestad Göteborg från ovan. Jag hade aldrig kunnat ana att Sveriges andra stad såg så röd ut uppifrån (nu menar jag inte politiskt, även om detta lär vara en sanning) med alla dess tegeltak, där endast några kyrkor, bostads- och kontorskomplex ståtar med andra färger. Det är intressant att jämföra bokens bilder med en stadskarta där perspektivet är liknande.

Om man inte har en karta till hands vid genombläddrandet hittar man genast en brist. Både Siversson och Hammarsson känner staden och tycks tro att alla andra gör det lika bra. Men som norrlänning boende i Stockholm fast då och då besökare i Göteborg skulle jag ha glatts åt markeringar som berättar var den gata som beskrivs i bildtexten började och slutade. Bilderna är tagna på sådan höjd att de visar fler stråk.

Det är dock en underbart vacker bok i coffeetableformat om en vatten- och parkrik och därmed skön stad. Härliga bilder finns också med från ytterkanter som Astol, Vinga och Marstrand.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22