GONE GIRL

Oct 23rd, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Gone GirlAv Gillian Flynn
Gone Girl 2013
Översatt av Ulla Danielsson
Modernista 2013
ISBN 978-91-7499-109-3, 560 sid

Gillian Flynns manipulativa sätt att skriva leder läsaren precis dit hon vill innan det är dags att vända på steken och slå samme läsare på truten för att han varit dum nog att tro på henne.

Här försvinner dagboksskrivande Amy från sin make Nick en tid efter finanskraschen 2008 som gjorde att många människor i mediabranschen blev arbetslösa. För fem år sedan var de nyförälskade och lyckliga men nu hade de börjat irritera sig på varandra. Det är en kritisk samtidsskildring som efterhand sväller ut och blir något helt annat. Inte minst en spännande thriller.

Nick anmäler hustrun försvunnen strax efter deras femte bröllopsdag. Polis kommer och får av grannar veta att de nyligen hört paret gräla våldsamt. Man hittar blod och har en make som saknar alibi för alla kritiska tidpunkter.

Aha, tänker van deckarläsare. Det vore tjänsterfel av polisen att inte sätta tumskruvarna på Nick, men eftersom det här är en deckare kan ju inte den först misstänkte vara skyldig.

Man förhåller sig till boken som man brukar till kriminalromaner och märker inte till att börja med hur författaren Flynn skickligt bedrar oss och tvingar oss att backa några steg och börja fundera på vad som döljs mellan meningarna. Det är grepp som fungerat i åratal inom deckargenren men här känns de som om de uppfunnits på nytt, det fyrkantiga hjulet har blivit runt igen. Man tvingas läsa och läsa om eftersom här är det verkligen de små detaljerna som har betydelse.

Perspektiven skiftar mellan Nick och Amy. En nästan ny story skymtar i den dagbok Amy fört från januari 2005 fram till försvinnandet sommaren 2012. Hans syn på henne är att hon är en arg människa som älskar att dela ut straff.  Han ser sig själv som en förstående människa medan han i dagboken tecknas som känslokall lögnare som har en tendens att ta till våld. Men är det sant? Amy tycks sakna självkritik och distans till den tillvaro där hon vill vara medelpunkten.

Det är en roman där flera teman binds samman till en fungerande enhet samtidigt som det är en bladvändare av farliga mått. Farväl nattsömn.

LENA JEPPSSON

Gillian Flynn

Gillian Flynn. Foto Heidi Jo Brady

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22