GÖMSTÄLLET

Feb 1st, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till GömställetAv Nora Roberts
Hideaway, 2020
Översättning Camilla Jacobsson
Albert Bonniers förlag 2020
ISBN 978-91-0-018317-2, inbunden, 587 sidor

” När den åttiofemårige Liam Sullivan somnade in, i sin egen säng med sin hustru sedan sextiofem år bredvid sig, sörjde världen. En ikon hade gått ur tiden.”

Så börjar historien om den fattige irländske pojken Liam, som for till Amerika och blev en Hollywoodstjärna av enorma mått. Hans stora familj, barn, barnbarn och barnbarnsbarn får alla fantastiska jobb i filmstaden, som filmstjärnor, manusförfattare, regissörer etc. De är nu samlade på klanens glamorösa hem i Beverly Hills, stort nog för alla familjerna, för att begrava Liam. Barnbarnsbarnet Cate, är berättelsens genomgående huvudperson. I del I, år 2001, är hon 10 år gammal. I del 2 år 2008, men del 3 och 4 har inga årtal…

I första delen händer så småningom – äntligen! – något. I det säkra och trygga stora huset råkar 10-åriga Cate ut för en hänsynslös kidnappare. Om hon klarar sig? Gissa!

Boken kallas på försättsbladet för spänningsroman, vilket ju är Nora Roberts röda tråd i de flesta av hennes drygt 200 romaner. Hon anses vara mycket flitig och skriver från klockan 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen. Man undrar om det bara är hennes romanfigurer som äter lunch?

Det är det inte lätt att komma ihåg alla personer, familjerna, tjänstefolket och filmfolket med flera. Det blir väldigt många namn med ointressanta figurer. Att i denna roman skriva 587 sidor tycker jag är överdrivet och tröttande. Väldigt många dialoger och berättande stycken är intetsägande och för inte skildringen framåt. Lite spänning glimtar bara till då och då. Det räcker inte.

BERIT ENGDAHL

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22