GLÖMDA MORD och andra försvunna brott

Nov 29th, 2016 | By | Category: 2016-11 nov, Recension

Omslag till Glömda mordAv Petter Inedahl
Carlssons, 2016
ISBN 978-91-7331-789-4, 251 sidor

En del av dessa brott har inte alltid varit så glömda. Kriminalreportrar som Carl Olof Bernhardsson och Börje Heed beskrev dem både i sina tidningar och senare i bokform. Men tiden har gått sedan dess och förutom att minnet är kort (och böcker numera färskvara med begränsad livstid) har nog dessa Glömda mord och andra försvunna brott från mitten av förra seklet sitt intresse.

Petter InedahlEn hel del av berättelserna är intressanta, inte minst som typiska för sin tid. Ett par företagsamma grabbar försökte dra igång en bordell med namnet Erotikens vänner på en ö i Stockholms skärgård vilket fick både myndigheter och vanligt folk att förfasa sig en tid. Sedan ändrades inställningen till sex, även köpt sådant, och åsamkade enbart axelryckningar för att på senare tid ha återgått till något som liknar 50-talsklimat. De där pojkarna åkte fast för sina erotiska eskapader och dessutom en hel del annat.

Den så kallade Brommaligan, ett gäng tjuvar bestående av en konstnär och hans kumpaner lyckades stjäla smycken, klockor och guld för hundratusentals kronor genom att ta sig in via tjänstefolkets (en annan tid, eller hur?) undanskymda ingång.

Författare Inedahl har grävt djupt i Stockholms myndigheters olika arkiv och hittat historier – somliga av dessa liknar faktiskt skrönor – om folk och brottslighet inom alla mänskliga skikt.

I boken beskrivs och skandaler som rådmannen Folke Lundquists eskapader, stor sak på sin tid och här finns också berättelser om mordbrännare, spioner, smugglare och bedrägligt falska läkare.

Petter Inedahl är journalist och författare bosatt i Stockholm. 2015 utgav han boken Hemsökt som handlar om spökerier.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22