GLASVINGE

May 25th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till GlasvingeAv Katrine Engberg
Glasvinge, 2018
Översättning Margareta Järnebrand
Forum, 2020
ISBN 978-91-37-15332-2, inbunden, 352 sidor

Detta är del två i vad förlaget kallar Köpenhamnsserien. Huvudpersoner är poliserna Jeppe Kørner och Anette Werner. Nu är Anette mammaledig och Jeppe får ensam ta sig an chefsskapet för utredningen av vad som kallas fontänmordet.

En serie mord börjar nämligen att ett naket lik hittas i en fontän på Nytorvet vid Ströget en tidig morgon. Det blir väldigt egendomligt när man kommer på hur kvinnan tagits av daga, nämligen med ett antikt medicinskt instrument.

Det blir alltså fler lik som hittas på andra platser med vattenanknytning och med samma mordmetod. Gemensam nämnare verkar vara sjukvård, huvudsakligen ungdomspsykiatri. I ett inledande kapitel är det också ett brott inom sjukvården, något vi läst om som hänt i flera olika länder, när sjukvårdspersonal skadar patienter för att kunna vara den som räddar en döende eller för att de gör det av barmhärtighet.

Just mördarnas goda avsikter avslöjas. Kanske är de som dödar av vad de menar är godhet de som är farligast.

Det dröjer inte långt in i boken innan mammalediga Anette inte kan hålla sig borta från polisarbetet, och riskerar därmed både anknytningen till det nyfödda barnet och till maken, och sitt eget liv.

En skruvad intrig, men författare ska ju kunna göra sådana sannolika i berättelsen, och det lyckas här. Spännande och med kluriga lösningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Katrine Engberg

Katrine Engberg. Foto Les Karner

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22