GIFTMAKERSKAN

Jul 7th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till GiftmakerskanAv Sarah Penner
The lost apothecary, 2021
Översättning Helena Tusås
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6344-1, inbunden, ?? sidor

Detta är något så ovanligt som en roman om en seriemördare men inte en deckare eller thriller. I stället en roman om tre kvinnor och kvinnors förhållanden.

Men en spänningsroman är det.

Den utspelar sig i London 1791 och i nutid (före pandemin). Det är 1791 som vi träffar den ena huvudpersonen, giftmakerskan Nella, som driver ett apotek dit kvinnor med problem med män kan komma och få ett bra gift för att undanröja problemet. Dit kommer också den andra huvudpersonen, flickan Eliza som ska hämta några förgiftade ägg till sin husmor, och som knyter an till Nella och medverkar i arbetet.

I nutid kommer Caroline från USA och en make hon just upptäckt har varit otrogen. Meningen var att de skulle fira tioårig bröllopsdag i London, men hon kommer ensam. Tillfälligheter gör att hon hittar en apotekarflaska i leran i Themsen, och eftersom hon en gång hoppas bli historiker börjar hon försöka få reda på mer om flaskan.

Den kommer förstås från giftmakerskans apotek, och vi får följa huvudpersonerna i omväxlande kapitel, dåtid och nutid.

Författaren är amerikanska, arbetar inom finans (vilket alls inte avspeglas i boken) men är också aktiv inom ett sällskap för historiska romaner. Det har gett effekt, för detta är hennes debut, och en fullträff i genren.

Det är spännande på flera plan, till och med en del thrillerinslag både då och nu, och miljön är noggrant undersökt. Extra plus till kartan över området 1791. På slutet också en lista över gifter att använda (nej, gör inte det), och några recept på drycker, och kakor som omnämns i boken.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sarah Penner

Sarah Penner. Foto Laura Foote

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22