GHETTOKUNGEN

Jan 21st, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till GhettokungenAv Sammy Jeridi
Bokfabriken, 2021
ISBN 9789178356690, pocket, 352 sidor

En spännande debut står denna författare för. Spännande i ordets rätta bemärkelse. Han sparar inte på krutet och ger läsaren en berg- och dalbaneupplevelse med mycket action.

Det var kanske Jens Lapidus som introducerade den här genren med mycket förortssvenska och organiserad brottslighet i Stockholm. Nu är det inte längre någon nyhet men Sammy Jeridi kvalar verkligen in i samma klass.

Här finns några intressanta huvudpersoner. Främst handlar det om Leon som driver företaget Ghettosäljarna. Dit kan man vända sig för att beställa nästan vad som helst. T.ex. en levande tvättbjörn. Leons företag är mycket framgångsrikt, han kan ta betalt. Samtidigt har han lite heder i kroppen, narkotika vill han definitivt inte sälja. Han tycker själv att han har ett gott syfte med sina skumma affärer, han vill säkra sin lillebrors utbildning.

Kriminalkommissarie Eva Möller har ett förflutet där det ryms hemligheter. Hon agerar inte alltid efter regelboken, vilket får henne förflyttad till Palmegruppen. Där får de ett tips som kan lösa mordet.

Jambolo är en klassisk hårdför gangster. Han är ute efter ett vapen som Leon har sålt. Därför gör han allt för att få tag i honom och han skyr inga medel.

Den jakten blir upprinnelsen till en serie mer eller mindre våldsamma händelser med flera mord. Jakten trappas upp och de tre huvudpersonerna blir mer och mer indragna i en karusell av händelser.

Författaren lyckas hålla spänningen uppe och jag rycks med även om en del scener kanske är lite väl våldsamt explicita. Karaktärerna är väl gestaltade och trots brottsligheten kan man sympatisera med dem.

Kanske har Sammy Jeridi använt sig av slumpen alltför mycket. Många händelser och möten sker av en tillfällighet.

Det finns ändå inte mycket som ger sken av detta är en debut. Del två, Ghettobröder, kommer senare i år.

NISSE SCHERMAN

Sammy Jeridi är 46 år, född och uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut.

Sammy Jeridis uppväxt var tuff och präglades av en del våld. Den har gett inspiration till Ghettokungen, som handlar om Leon och Eva. Leon driver företaget Ghettosäljarna. Det enda han inte hanterar är knark och vapen – med ett ödesdigert undantag. Pengarna han tjänar lägger han på att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått – ett Svenssonliv med bra utbildning och respektabelt yrke.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt hopar sig problemen. Kriminalkommissarie Eva Möller försöker hämta sig efter att ha blivit kidnappad och våldtagen och fungerar inte bra på jobbet. Hon blir mot sin vilja förflyttad till Palmegruppen, och får där upp ögonen för Leon. Den som kidnappade är fortfarande på fri fot och letar efter henne. Även Leon jagas. Han har ett pris på sitt huvud, och jagas av flera. Evas och Leons livsöden tvinnas ihop alltmer tills den stora katastrofen inträffar.

Sammy Jeridi har skrivit en mustig roman med högt tempo, snabba växlingar och rafflande spänning från början till slut. En imponerande debutbok! Hans egen erfarenhet av tuffa miljöer, gäng och förortsslang ger krydda och trovärdighet åt en intelligent utformad intrig. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken då cliffhangers lockade mig att fortsätta. Spänningen ökar ända fram till upplösningen. Här kan jag vara något kritisk och tycka att den blev enkel och inte motsvarade upplägget innan. Men helhetsintrycket är positivt och jag ser fram emot fler böcker av denne lovande författare.

LARS-ERIK HOLM

Sammy Jeridi

Sammy Jeridi. Foto Charlotte Baird

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22