GETINGBOET

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Patricia Cornwell
Hornet’s Nest 1996
Översatt av Erik Andersson
Norstedts 1998

Det är lite av en fröjd att läsa Cornwell i år. Här finns ingen Scarpetta i obduktionssalar och inga utförliga datorpresentationer. I stället serverar hon en klurig, sammansatt och mycket mänsklig polishistoria om en ung journalist och hans relationer med ett par högt uppsatta kvinnliga poliser. Allt utspelas i staden Charlotte där en märklig seriemördare härjar.
Man kan – om man i tidens tecken vill – se berättelsen som ett feministiskt angrepp på dem som representerar manssamhället. Men då måste man kanske vilja just det. Snarare handlar det om klokhet och sunt förnuft i strid med rigiditet och maktfullkomlig dumhet.
Boken är spännande, personerna (även de snabbt utmejslade bifigurerna) är trovärdiga människor. Man kan skratta med dem och ibland även gråta med dem. Flera gånger fick stil och komposition mig att tänka på Ed McBain när han var som allra bäst. Mer om Virginia West och Jody Hammer, tack!

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22