GENOM ELDEN

Aug 23rd, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till Genom eldenAv Rosamund Lupton
Afterwards, 2011
Översättning av Karin Andrae
Norsteds, 2014
ISBN: 978-91-1-305274-8, 454 sidor

Romanen tar oss brutalt med till en lummig exklusiv förort i västra London. En våldsam brand har explosionsartat startat i den välsituerade lokala privatskolans övre våningsplan.

Bokens huvudperson, mamman Grace, letar förtvivlat efter sina två försvunna barn, sonen Adam, 8 år, och tonårsdottern Jenny i den rökfyllda skolan.

Kriminalromanen startar inledningsvis på ungefär samma sätt som många andra böcker i genren. Frågor som till exempel: ”Varför bröt elden ut? Vem är ansvarig? Fanns det en naturlig orsak till branden?” känns helt rimligt att ställa, speciellt då en skola fylld med barn drabbas.

Boken fortsätter sedan på ett ”nytt plan” då den mycket allvarligt skadade Jenny och hennes lika rökskadade mamma Grace glider ur sina kroppar och har långa och spirituella samtal i sjukhuskorridorerna. De kan tillika både se och höra omvärldens kommentarer om dem, och om alla andra sakers tillstånd. De bedriver även sin egen spaning efter en eventuell gärningsman, som andeväsen.

Den som är intresserad av själens eventuella möjligheter att företa ”utomkroppsliga” resor, har en lång och ovanlig berättelse framför sig. Naturligtvis har upplägget även givit författarinnan en unik möjlighet att lyfta fram olika personers berättelser och möten på olycksplatsen, utan deras vetskap. Endast Grace och Jennys andeväsen sitter inne med alla pusselbitarna.

Berättelsen är mycket ordrik och i vissa fall kunde författarinnan kanske lämnat större möjligheter för läsaren att själv skapa sig sin egen inre bild av olika händelser och förlopp.

Slutet är välfunnet och håller läsaren oviss ända in till sista sidan om vad som egentligen utspelade sig den där olycksaliga idrottsdagen i västra London.

MIKAEL PAASIKIVI

Rosamund Lupton

Rosamund Lupton. Foto Charlie Hopkinson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22