GENERALENS DOTTER

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

av Nelson DeMille
The General’s Daughter
Översatt av Sture Lundquist
Forum 1994

Nelson DeMille befäster, med denna sin sjätte thriller på svenska, sin ställning som en av de bättre i genren. Tillsammans med ”Katedralen” och ”Vid Babylons stränder” utgör denna bok topparna i hans produktion.

Handlingen utspelas på en militärbas kallad Ford Hadley, och upptakten är mordet på dottern till basens chef, general Campbell. Hon hittas naken och våldtagen vid en av förläggningens skjutbanor.

Fältagent Paul Brenner är händelsevis på plats och åtar sig fallet, som visar sig vara ytterst komplicerat ur många synvinklar. Han tvingas till råga på allt arbeta ihop med en kvinnlig kollega – gift sådan – som han för en tid sedan haft ett förhållande med.

Kanske blir det en aning för mycket psykologiserande och ”hjärnskrynklande” men så är det ju oftast i amerikanska thrillers nuförtiden.

Det som tilltalar mig mest i hela storyn är jargongen och replikerna, som onekligen för tankarna till Raymond Chandlers Philip Marlowe. Njutbar läsning boken igenom, alltså, som för min personliga del förhöjs av att den utspelas i militär miljö. För vad tycks om att det finns ett trettiotal officerare i de misstänktas skara?

MARGARETA MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22