GEISHA

Sep 13th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Lesley Downer
Geisha 2000
Översatt av Björn Linné
Forum 2002

Det kommer många böcker som förtäljer om främmande kulturer, men inte så många om dessa kulturers subkulturer. Leslie Downer har emellertid lyckats tränga in i de japanska geishornas hemlighetsfulla och snart bortträngda värld och berättar om den på ett mycket fängslande. Samtidigt ger den en inblick i japansk historia, japanskt tänkesätt och det särdeles underliga förhållandet till pengar och kvinnor.

I västvärlden tycks de flesta tro att en geisha är en lyxprostituerad. Enligt Downer är hon i stället en utövande konstnär som håller på gamla traditioner och har en gedigen utbildning. Prostitution förekommer, men mer som en påtvingad bisyssla.

Geishan lever inte precis det goda livet. I stället är hon en slav under sitt yrke, en person som rika japanska män (ministrar, företagsledare och liknande) betalar, stora summor pengar till för att bli underhållna med sång, dans och spirituell konversation.

Det finns också ”undergrupper” på de berömda tehusen som inte uppnår geishastadiet (frivilligt eller i brist på begåvning) och eftersom alla kvinnor i glädjekvarteren efter kriget kom att kallas geishor av den amerikanska ockupationsmakten har geishan fått ryktet om sig att vara prostituerad.

Numera finns knappt några geishor i den gamla meningen kvar. Utom möjligen i det kulturella centret Kyoto där Downer lyckades riva ner barriärerna och till sist kunde leva tillsammans med dessa kvinnor och få en sällsynt inblick i livet för de damer som är den sista förbindelsen mellan det forna och det moderna Japan Synnerligen intressant.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22