GATA REGERINGS 74

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Hans Fridlund
Uppsala Publishing House 2002

All dramaturgi säger att en berättelse ska handla om människor som vill något och arbetar för att uppfylla sin önskan. I kvällstidningsjournalisten Fridlunds bok uppfylls detta kriterium med råge. Den vackra volymen (massor av bilder innehåller den dessutom) handlar om den gamla danssalongen National som efter många turer kom att bli känd som Nalen på titelns adress. Människorna som ville något var 40- och 50-talens jazzmusiker och de ville inget hellre än att få komma och spela på Nalen, jazzens Mecka. Och de kommo från öst och väst … från svensk landsort, Stockholms förstäder och lite senare från utländer som Norge, Danmark och USA. Det är en hyllningsskrift till de musiker som samlades kring ”Direktörn” – Nalens excentriske ägare Topsy Lindblom och behandlar tiden före rockens och popens övertagande av de stora lokalerna på Regeringsgatan. Fridlund vet förstås var han skriver om. Jazzfrälst har han alltid varit och expert har han blivit. Han ingick i staben när framlidne Myggan Ericsson tillverkade sitt Nöjeslexikon.

Boken är späckad med upplevelser, intervjuer och är särskilt trevlig att läsa för folk som förstår att uppskatta musikerhumor.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22