GARNETHILL

Dec 28th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till GarnethillAv Denise Mina
Garnethill, 1998
Översättning Boel Unnerstad
Modernista, 2014
ISBN 978-91-7499-580-0, inbunden, 400 sidor

Det här är en ny utgåva på annat förlag av boken som kom på svenska 2001 med titeln Död i Garnet Hill. Då var det Minotur, det ursprungliga förlaget (numera en del av Forum) som fångade upp debutanten Denise Mina som fick pris för bästa kriminalromandebut i Storbritannien.

Dast recenserade, och Karl Hjelm var positiv och hoppades få läsa fler böcker av henne. Det kunde han göra, det finns nu elva deckare på svenska.

Denise MinaDenna debut var den första i en trilogi. Huvudperson är Maureen O’Donnell, incestoffer, inlagd på mentalsjukhus, uppväxt i en alkoholistfamilj med en bror som livnär sig som knarklangare. Efter en blöt kväll kommer hon hem och faller genast i säng. Nästa morgon hittar hon sin gifte älskare fastbunden vid en stol i vardagsrummet, mördad med ett rejält knivsnitt genom halsen.

Hon kallar på polis, men blir förstås först misstänkt. Men hon börjar själv rota i vad som kan ligga bakom.

Nej, det är ingen ”privatdeckarroman”. Snarare är det ett inkännande porträtt av en ung kvinna med en hel del problem, och en thriller om vad som kan försiggå bakom mentalsjukhusens låsta dörrar.

Garnethill är en stadsdel i Glasgow, inte en av de finare. Den som vill veta mer om hur det är där kan ju hitta de två andra i serien som redan är utgivna, eller vänta på att Modernista ger ut dem igen.

Just denna bok av Denise Mina hade jag inte läst tidigare, men flera av hennes senare, och denna debut var minst lika bra som de flesta av hennes senare. Hon har välförtjänst fått priser flera gånger.

Boken utspelar sig på 90-talet, vilket märks på att mobiltelefoner inte är frekventa. Däremot är huvudpersonens flitiga rökande och drickande nog inte tidsbundet, men visst blir man som äldre läsare orolig för hennes hälsa.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22