GAMARNA

May 19th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Gamarna

Av Maria Küchen
Ordfront 2009

När lovord ges över deckargenren sägs att den kan visa hur samhället ser ut i dag, peka på missförhållanden. Däremot är det inte ofta språkbehandlingen som får högsta betyg.

Maria Küchen förenar båda dessa delar: att hon också är poet märks i inifrånskildringen av huvudpersonens funderingar, att hon inte helt älskar det nutida ekonomiska samhällsklimatet märks tydligt.

Huvudperson är bestsellerförfattaren Sanna Wrede, som dock börjat fundera på om den hänsynslöst avslöjande nya boken verkligen ska publiceras. Hon klär av sina vänner, så kommer de att finnas kvar efteråt? Så sker en rad mord där förövaren ristat in en gam på offrens kropp, och Sanna har kopplingar, nära eller lite mer avlägsna, till flera av dem. Och hon börjar få egendomliga mejl.

Hon kan inte låta bli att själv ta reda på mer om de döda. Det skulle kunna bli en vanlig deckare med amatören i fokus, men så är det inte. Sanna är långt från den konventionella deckarhuvudpersonen, mycket skörare, räddare, och gör en hel del dumheter.

Och det är ingen variant där den kloka privatpersonen ligger före polisen. Nej, det är hur det fungerar i det nutida Sverige, med privatiseringar och bostadsrättsombildningar, som intresserar författaren. Dessutom finns några porträtt av olika människor.

Det är inte något entydigt gott och ont, det är lika mycket en roman om människor i vår tid som en deckare om ett brott. På gott och ont (det blir lite omständligt ibland) är detta en nutidsroman och thriller som vill något men som ändå inte ensidigt driver en tes, det finns nyanser . Ibland är det spännande, men trots vardagsthrillerformen är huvudpersonens funderingar mer spännande är brotten.

Jag ska väl nämna att det också finns en del sex med.

LEIF-RUNE STRANDELL

Maria Küchen. Foto Ester Sorri

Maria Küchen. Foto Ester Sorri

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22