GÄLLA FÖR DÖD

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Ruth Rendell
Adam and Eve and Pinch Me 2000
Översatt av Gertrud Hemmel
Natur och Kultur 2003

Ruth Rendell brukar räknas som en av deckarvärldens drottningar. Sådana finns det gott om – i varje fall är de fler än drottningarna i kortleken. Säga vad man vill om dessa kriminella kungligheter – ingen av dem jag läst når Patricia Highsmith mer än till axlarna. Av Ruth Rendell förtecknas i Gälla för död tjugoåtta till svenska översatta verk – så nog är hon flitig alltid, allra helst om man tar hänsyn till att hon numera skriver digra volymer – den här är på 355 sidor, som översättaren Gertrud Hemmel haft att kämpa med. Beröm till henne för samvetsgrant och aldrig sviktande jobb. Hennes svenska språkdräkt klär den tjocka boken väl!

Den här gången gäller det en sol- och vårare som charmat och sedan övergivit en rad kvinnor. När han dör en våldsam död misstänker man förstås att några av offren för hans otrohet har hämnats på honom. En av hans kvinnor, Minty, ser den döde Jock som ett spöke i sitt nästan kliniskt rena hus. Det är en suggestiv början på en riktigt lyckad Rendell som inte tappar greppet under alla sidorna – därtill är slutet magnifikt.

Enligt min mening är det Ruth Rendells bästa bok sedan det psykologiska mästerverket Herdarnas herre 1983. Det är verkligen med spänning jag nu väntar på hennes nästa verk, där Sverige lär få bidra med miljö. Då jag träffade författarinnan trodde hon sig ha svenska anor, kanske skånska. Eller möjligen danska … nordiskt som nordiskt smällde lika högt tycktes hon anse.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22