GALET BEGÄR

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Jan Nygren
Edicom Förlag, Söderbärke 2005

Jan Nygren är för mig en ny läsbekantskap. Här med 15 noveller genom vilka samlarvurm upphöjt till samlarvanvett löper som en röd tråd. Det handlar om rysare, inte mysrysare utan riktiga rysrysare.

Dumma farbror får mig osökt att tänka på Shirley Jacksons mest berömda novell The Lottery som först stod i New Yorker 1949. Likheten består i att de slutar på samma hemska sätt. Nu är Nygren inte samma lysande stilist som skräcktanten Jackson (men å andra sidan vem är det?). Nygrens morbida berättelser står sig emellertid bra i konkurrensen i genren kusligheter.

Dött byte med sin samlardrivna likskändning är en historia som skulle passa som TV-anpassad minirysare och detsamma gäller den ännu ruskigare Tillträde förbjudet. Seriemördarnovellen Mordiska motiv bygger på en bra idé men känns ofullbordad, vilket kanske är orättvist, men som läsare förväntar jag mig fokus på mördaren. Här är strålkastaren bara på den systematiska metodiken. Slutet kändes som ett västgötaklimax.

I Den obotlige lanseras AS (Anonyma Samlare) som ska hjälpa missbrukare att sluta samla fast det leder till katastrof. Och så vidare. Sammanfattningsvis: Jan Nygren har verkligen lyckats variera konfekten.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22