FYRVAKTARNA

Aug 30th, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till FyrvaktarnaAv Emma Stonex
The lamplighters, 2021
Översättning Jens Hjälte och Niklas Darke
Sekwa förlag, 2021
ISBN 978-91-88979-34-6, inbunden, 373 sidor

Emma Stonex bor i Bristol med man och två döttrar. År 1900 försvann tre fyrvaktare från fyren på ensliga Eilean Mor i Yttre Hebriderna. Den händelsen har inspirerat författaren till Fyrvaktarna som är den första boken hon skrivit i eget namn.

På nyårsafton 1972 lägger en båt till vid fyren på otillgängliga Maiden Rock, en klippa några mil från Cornwallkusten. Ingen kommer för att möta båten. Inne i det låsta fyrtornet hänger kläderna på sina krokar och klockorna har stannat på 8.45, men de tre fyrvaktarna Arthur, Bill och Vince är spårlöst försvunna. Tjugo år senare har Helen, Jenny och Michelle fortfarande inte fått några svar på vad som hände deras män i fyren. En författare dyker upp i byn för att gå till botten med mysteriet och kvinnorna ges en chans att berätta sin sida av historien. Hemligheter avslöjas och sanningar blir till lögner när pusslet läggs om fyrvaktarna som försvann och deras sista tid i tornet.

Emma Stonex har skrivit en annorlunda roman där handlingen utspelar sig i Cornwall 1972 och 1992. Gradvis och långsamt – oerhört långsamt – får läsaren information om vad som egentligen hände när fyrvaktarna försvann. Man får följa de tre männens tankar och funderingar i fyren 1972, varvat med kvinnornas berättelser för den anonyme författaren/intervjuaren 1992. Stonex har ett vackert språk och målar upp ödsliga miljöer och sex liv som alla känns ensamma och ödsliga. Hela boken präglas av händelselöshet och tristess. Långsamt dras den ena hemligheten efter den andra fram i ljuset, liksom hemliga relationer. Stonex har skrivit ett intressant drama som dock aldrig blir spännande. Jag tycker själv att författaren drar ut alldeles för länge på hela historien genom att bara bjuda på lösryckta bitar av information i varje kapitel. Det gör att boken tappar tempo och läsarens intresse avtar med läsandet.

LARS-ERIK HOLM

Emma Stonex

Emma Stonex. Foto Melissa Lesage

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22