FUNNEN DÖD

Sep 10th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Funnen dödAv Gretelise Holm
Dødfunden, 2019
Översättning Helena Stedman
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6489-9, inbunden, 268 sidor

En familj drabbas av samvetskval när den drygt sextioåriga modern/hustrun och antropologen Ellinor Green hittas död i sitt hem i en villa utanför Köpenhamn. Dödsfallet ser ut som självmord men den rättsliga undersökningen visar på oklara omständigheter.

Boken byggs upp med tydliga tidsangivelser. Händelser rullas upp både före och efter Ellinors död. Konfrontationer, bråk och hemligheter leder mot diverse motiv att ta livet av Ellinor som varit en stridbar och intelligent kvinna. Hon har aldrig tvekat att djupdyka ned i, ur hennes synvinkel, tvivelaktiga organisationers agendor.

Hon blir nazisternas hatobjekt på Internet.

Läsaren får följa samtliga inblandades tankar och handlingar. Ju mer som kommer i dagen, desto mer kan läsaren gå med på Ellinors egna göranden och låtanden som har påverkat de andras liv.

En svaghet är hur de inblandade på ett kick ändrar sina invanda och noga dolda ovanor genom att de dysfunktionella vuxna familjemedlemmarna tar sig samman, var och en för sig, och blir kärleksfulla och goda. Metamorfoserna känns väl enkla i en bok som utsågs till Årets bästa danska kriminalroman 2020 och som nominerades till Glasnyckeln.

Men det är ett väl berättat mysterium. Historiens bygge stimulerar läsningen och det är deckarläsarens dröm att ha många tänkbar skyldiga att gissa på.

Kapitlen är korta och lättlästa. Grisiga mordplatser är läsaren förskonad från.

De i boken av Holm redovisade kunskaperna om Anders Behring Breiviks manifest och dess verkan på särskilt incel-män samt hatet mot feminismen speglar eländet vi alla känner av numera.

En polisgrupp jobbar med utredningen. De blir fler och fler och mer och mer kompetens involveras. På det viset jagas de misstänkta genom sidorna och de 268 sidorna känns inte för långt. Funnen död är en spänningsroman jag rekommenderar till läsning och nöje.

HELENA SIGANDER

Gretelise Holm

Gretelise Holm. Foto Daniel Buchwald

 

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22