FUCKING SOFO

Aug 29th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Fucking SofoAv Lena Ackebo
Kartago Förlag 2010

Detta är det senaste exemplet på Lena Ackebos förmåga att i bild och pratbubblor skildra dagens svenska trender. I sina tidigare album har hon avlyssnat och betraktat i första hand radhusfolket hemma och i köpcentret. Gubbarna i shorts, T-tröja och keps. Kuponger och rabatter från stormarknaderna spelar en viktig roll.

Lena AckeboNu rör hon sig hemtamt på Söder, där det vimlar av näringsställen. Hon har troligen varit en gäst där mer än en gång och lyssnat på pratet med långa öron, samtidigt som hon betraktat gästerna med skarp blick. Gubbarnas utstyrsel är annorlunda (nästan ingen keps!) men kulmagarna är sig lika. Hon gillar att teckna sina figurer i profil, vilket inte alltid är till deras fördel.

De flesta personerna presenteras på pärmens insida med namn och porträtt, ett grepp som fler författare borde ta upp. Ullis och Lotta förekommer i flera av novellerna. Jörgen är till en början en bifigur, sitter på krogen, kedjeröker och ölar, försöker förgäves ragga damer av växlande ålder.

Osympatisk, tyckte jag, tills jag kom till hans historia: ”Life according to Jörgen”. Efter sina inre pratbubblemonologer framstår han som betydligt mindre fyrkantig

En pärla är kortisen ”Stjärnornas kris”, där tre unga damer missförstår varandra från början till slut.

Ett mycket underhållande album, där dialogen på kornet fångat snacket på krogen. Troligen gillar hon sina gubbar och gummor, trots deras brister. Det gör jag också.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22