FRUSEN TIMME

Dec 2nd, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till Frusen timmeAv Britt Peruzzi
Bazar, 2021
ISBN 9789180061568, inbunden, 379 sidor

Författaren har kommit fram till den tredje delen om kommissarie Alda Luppi i Nice. Serien har blivit döpt till Riviera-serien och kan väl kategoriseras som slow-crime. Britt Peruzzi berättar sina historier i ett angenämt tempo som ger utrymme för eftertanke och begrundan.

Alda Luppi och hennes familj, och jag gissar författaren själv, har en förkärlek för god mat och smakfulla viner. För mig har det en stämningshöjande effekt, för att inte tala om hur det påverkar hunger och törst. Det är kanske något mindre av det i den här delen, men finns alltid i bakgrunden. Utan att ta över på något sätt.

Överhuvudtaget är den här boken lite annorlunda än föregångarna. Det är en mer rakt berättad polisroman. Om det inte vore för de kulinariska delarna och att handlingen tilldrar sig i södra Frankrike skulle boken vara ytterligare en i raden av skildringar av mord och polisutredningar.

Författarens språk lämpar sig mycket väl för långsamt berättande. Denna gång med mer fokus på Alda Luppi än tidigare. Hon mår inte bra och det går inte särskilt bra för henne. Eftersom hon är en så genomsympatiskt skildrad kvinna vill jag bara sträcka ut armarna för att krama och trösta.

Ett svenskt par hittas mördade i en liten badort på Rivieran. Deras son har sju år tidigare försvunnit under en cykeltur. Finns där ett samband? Alda Luppi och hennes sidekick Santone får ett ytterst komplicerat fall att lösa. Alltmedan Alda brottas med sina egna demoner.

Det är angenämt att läsa. Dessutom blandar författaren in lite humor genom att ha två inkompetenta poliser som ständigt rör till det. Det är lätt att jämföra med Kling & Klang, Bill & Bull eller Kristiansson & Kvant. Kommissarien får också göra en resa till Sverige. Till det kalla skånska Sverige, på vintern. För mig personligen var det trevligt att hon då bodde på Örenäs Slott, ett hotell som jag själv använt flera gånger.

Det är lätt att älska Alda Luppi, det är lätt att tycka om Britt Peruzzis böcker och det är mycket lätt att känna medelhavets smaker när man läser hennes serie.

NISSE SCHERMAN

Britt Peruzzi

Britt Peruzzi. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22