FRUARNA

Feb 21st, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till FruarnaAv Tarryn Fisher
The Wives, 2019
Översättning Susanne Andersson
Harper Collins, 2021
ISBN 978-91-509-6342-7, 364 sidor

Tarryn Fisher föddes i Johannesburg, men flyttade till USA som trettonåring och bor idag i Seattle. Hon är en bästsäljande författare som har skrivit tolv böcker, varav dara denna har översatts till svenska: Fruarna.

Handlingen utspelar sig i Seattle där Thursday arbetar som sjuksköterska och är gift med Seth. Han har även två andra fruar och ingen av dem känner de andra.

Thursday får bara träffa Seth en gång i veckan, på torsdagarna. Men hon älskar honom så mycket att hon intalar sig att det inte spelar någon roll, tills en dag då hon hittar ett läkarkvitto som gäller en kvinna som heter Hannah. Hon misstänker att det är en av de andra kvinnorna, och försöker bli hennes vän genom att utge sig för att vara någon annan. Hannah vet inte om Thursdays koppling till Seth, och när Thursday ser flera blåmärken på Hannah misstänker hon att Seth slår Hannah. Thursday inser att hon inte vet särskilt mycket om sin man, hans bakgrund eller om de två andra kvinnorna. Hon bestämmer sig därför för att försöka lära känna Hannah och den andra som heter Regina. Det leder till att Thursday hamnar på en psykiatrisk klinik och hon anklagar Seth för att ha fått in henne där. När hon släpps ut letar hon vidare, och händelserna utvecklas i en ond spiral som till slut leder till att någon dör.

Tarryn Fisher har skrivit en gastkramande psykologisk thriller där ingenting är vad det verkar. Vem är gift med vem? Hur fick Thursday missfall? Vem kan man lita på? Perspektiven förskjuts medan handlingen fortskrider, så att de som verkade vara självklara löses upp i dimma och ersätts av nya och skrämmande versioner. Vem är galen och vem talar sanning? Läsaren hålls i spänning och förblir ovetande till slutet då den oväntade upplösningen presenteras. Intrigen är ovanlig och skickligt utformad och resultatet har blivit en nagelbitare.

LARS-ERIK HOLM

Tarryn Fisher

Tarryn Fisher. Foto Joshua Norman

Författarens webbplats: https://www.tarrynfisher.com/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22