FRIHETEN

May 28th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till FrihetenAv Arne Dahl [pseud för Jan Arnald]
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100182564, inbunden, 393 sidor

Det är tryggt att läsa Arne Dahl. Man vet att man får en läsupplevelse utöver det vanliga. Få kan hantera det svenska språket som han. Få kan skriva sådana sagolika skrönor som han. Få kan mixa in små strimmor av humor som han. Få kan försätta läsaren i ett tillstånd av frågvishet och förundran som han.

Detta är den fjärde delen om Sam Berger och Molly Blom. När den första boken Utmarker kom, 2016, tror jag inte ens författaren hade väntat sig att det skulle bli en serie av de två supersnutarna. Sam och Molly är verkligen skickliga, intuitiva, de kan sniffa sig till ett händelseförlopp. De är också så oortodoxa att de inte längre är poliser. De har gjort sig omöjliga.

Molly har försvunnit ut ur Sams liv. Eventuellt väntar hon ett gemensamt barn. Sam har svårt att få livet att gå runt, att finna innehåll i tillvaron. Han har startat ett litet säkerhetsföretag som heter Båthuset. Mest får han hantera försäkringsbedrägerier vilket mest gör honom frustrerad. Hans före detta poliskollega Deer råder honom att gå i terapi, och mot alla odds gör han ett försök.

Hans terapeut inte bara hjälper honom, hon ger honom också ett uppdrag. Han ska försöka hitta en försvunnen kvinna. Sökandet leder honom in på okända vägar som bl.a. innefattar Molly Blom.

Det skulle inte vara Arne Dahl om allt skulle vara enkelt. Sams utredning tumlar runt och byter riktning som en skenande häst.

Ett gott råd vid läsning: tro inte på någonting och förvänta dig vad som helst. Boken är inte slut förrän den absolut sista bokstaven är skriven och läst. Eftersom författaren är så skicklig kommer han undan med de mest osannolika historier och förklaringar.

Den här bokserien har utvecklats under tid och jag är absolut mest förtjust i denna fjärde del. Sam och Molly har fått växa till sig som karaktärer. Det gör dem inte självklara, de är fortfarande så komplexa som bokens intrig kräver. Och nog blir det en femte bok också? Minst.

NISSE SCHERMAN

Arne Dahl

Arne Dahl. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22