FRIARGÅVAN

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Julie Parsons
The Conrlship Gift 1999
Översatt av Nille Lindgren
Bonniers 2000

Förra året kom irländska Parsons debut Mary, Mary som fick berättigad uppmärksamhet. Den var mycket spännande. Det är också denna roman. Hon börjar med att försätta läsaren i ett tillstånd av osäkerhet, placerar henne/honom i ett tillstånd av ro. Men detta bryts snart. Man börjar förstå att här finns en själslig tvetydighet. Den människa man är på väg att identifiera sig med är inte riktigt klok.
Man blir själv inte riktigt klok heller. Perspektiven skevnar med små förskjutningar och man fattar efter ett tag all det som verkar irrationellt är beräknade handlingar från huvudpersonens sida.
Det gör att man har svårt att tro på den andra huvudpersonen. Anna heter hon och hennes reaktioner stämmer inte med hur observant hon beter sig. Så kommer då en mängd avslöjanden som närmar sig. bisarrerier. Det som började så lovande slutar som en mycket ordinär, snudd på otrolig historia. Fast först sedan nästan allt är berättat och fram till dess sitter man på nålar.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22