FRI KÄRLEK

Apr 27th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Fri kärlekAv Julia Thorell
Kartago Förlag 2013
ISBN 9789175150222, 154 sidor

Alla samhällen har normer. Sen har vi dem som försöker bryta dem. Men vad händer när normbrytarna försöker påtvinga sina egna, nya normer på andra? Det var ungefär det som drabbade Juni när hon växte upp i hippie-kollektiv och fick se hur dåligt deras ideal fungerade när alla vill så olika saker. Resultatet i Junis fall är en ung kvinna som har svårt att sätta gränser på sig själv samtidigt som hon är rädd för allt. Hon vet inte vad hon vill, och hon vet inte ens vad hon inte vill.

Denna fristående fortsättning av debutalbumet Juni tar tag i vår kollektiva favoritnoja: sex och relationer. Juni försöker hitta kärleken och sexuell njutning om vartannat men det går inget vidare. Hur mycket av detta som beror på hennes uppväxt och hur mycket som beror på hennes personlighet är svårt att säga (även om man läst debutalbumet) men det är väldigt intressant att läsa.

Lika ofta som man känner igen sig, lika ofta blir man fascinerad över Junis resonemang och handlingar. Inte för att de är så konstiga egentligen utan snarare för att de är så ärliga och för att man kan förstå varför hon gör det hon gör och säger det hon säger. Framförallt leder denna serie någonvart till skillnad från så många andra som bara vill beskriva sin tillvara som en ond cirkel (se bara på Rocky som går ifrån att gnälla om sitt singelliv till att gnälla om sina förhållanden och om sitt singelliv igen).

Jag tyckte mycket om Fri Kärlek. Inte bara för att ämnet i sig är intressant utan för att den är så fängslande berättad. Man hejar på Juni och hoppas att det till slut kommer gå bra för henne trots allt. Oavsett om man tror på gammal hederlig monogami eller fri kärlek.

JOHANNES GENBERG

Julia Thorell

Julia Thorell. Foto Tomas Gidén

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22