FRANCYS TESTAMENTE

Jul 22nd, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till Francys testamenteAv Amanda Lind
Damm förlag 2011
ISBN 9789173517720, Inbunden, 303 sidor

Författarinnan Johanna Nilsson kallar sig för Amanda Lind när hon ger ut sin thrillertrilogi Sthlm Red i vilken detta är del två. Den handlar om den svenska maffialedaren Francy Björnsson. Hon är en våldsam och obehaglig person som ändå besitter många mänskliga och empatiska egenskaper. Detta gör att läsaren lätt fattar tycke för henne trots att hon kallblodigt avrättar ett flertal människor.

Amanda LindHon drabbas av vardagliga problem och har flera konflikter på det personliga planet. När hon dessutom får bröstcancer får hon också problem med sig själv och sin kropp. Francys nästan vuxne son Adrian har vänt sig från henne, medan den åttaåriga Belle avgudar sin mor och är fast besluten att så småningom axla hennes mantel.

Vi har förflyttats sju år framåt sedan den förra boken och Francys far, den förre maffialedaren, släpps ur fängelset. Han är fast besluten att ta tillbaka makten. En hård far och dotterkamp väntar.

Parallellerna till Mario Puzos Gudfadern är många. När Francys närmaste kvinna gifter sig spelas till och med musik från filmen. Men Amanda Linds karaktärer är skörare, mänskligare men likafullt mycket våldsamma och kapabla till extremt blodiga gärningar om det gagnar deras syften. Men just mänskligheten är bokens styrka. Författarinnan skapar en andlös spänning inte bara i thrilleravsnitten. De vardagliga händelserna blir lika dramatiska.

Jag har svårt att tro att det i del tre ska sluta med tomtebolycka för Francys. Men på det beskedet får vi vänta ytterligare ett år.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22