FRANCESCA

Oct 28th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till FrancescaAv Lina Bengtsdotter
Forum, 2018
ISBN 978-91-37-14971-4, inbunden, 379 sidor

Lina Bengtsdotter fortsätter följa sin huvudperson Charlie (Charline) Lager i uppväxtorten Gullspång. Förra årets prisade debut Annabelle bör man helst ha läst för att riktigt förstå alla minnen och personer i denna fortsättning.

Kriminalroman står det på omslaget. Charlie är polis i Stockholm, men tar semester när hennes barndomskamrat Susanne behöver hjälp i Gullspång. Där finns också en gåta hon och hennes vän journalisten Johan funderar över, den 1989 försvunna 16-åriga Francesca, dotter till en förmögen familj med stor gård utanför Gullspång. Hennes intresse väcks särskilt när hon påminns i en dröm att hon nog som liten kommit med sin mor till gården och där de blivit bryskt avvisade. Varför var de där?

Vi läsare får också följa Francesca. Hon är en besvärlig dotter, inte alls lika ”normal” som storasyster. Båda går på en fin internatskola där Francesca har hittat en vän, Paul, också udda och utanför. Det sägs att han drunknat i en olyckshändelse men det tror hon inte, hon envisas med att han blivit mördad.

Här finns alltså flera gåtor, men svårast är fortfarande Charlies försök att begripa sin mor och vad som hände när hon var liten. Kriminaldelen är motorn i skildringen av olika uppväxter, Charlies utanför samhället med en utlevande mor, Francescas som en som inte passa in i den fina familjen.
Det är fina porträtt, både av ungdomar och av de nu vuxna som har band till barn- och ungdomen.

Tätt och intensivt skrivet med mer fokus på människorna är på gåtorna, mer hur de förhåller sig till vad som avslöjas än bara avslöjandet. För visst får vi, och Charlie, svar på vad som hänt. Kriminalroman, absolut, men ännu mer en skildring av människor, relationer och livet förr och nu i ett mindre samhälle.

Ni som läst Annabella måste läsa denna också.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter. Foto Gabriel Liljevall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22