FRÅN KING TILL OBAMA Medborgarrättsrörelsens kamp i USA

May 31st, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Från King till ObamaAv Sören Sommelius
Historiska Media 2010

Om de svartas kamp för berättigade medborgerliga rättigheter i det ”civiliserade” USA har stått att läsa i många skrifter och dokument. Sören Sommelius nya bok utmärker sig emellertid. Det är en personlig skriven, gediget komponerad och lättfattlig sammanfattning av det historiska och politiska skeendet.

Sommelius är kulturjournalist på den utmärkta skånska tidningen Helsingborgs Dagblad (tidigare känd för sin gedigna litteraturbevakning) och han har under åren 2008 och 2009 rest i USA, först för att bevaka den senaste presidentkampanjen och därefter för att följa i den mördade pastorn och fredspristagaren Martin Luther Kings fotspår genom den amerikanska södern.

Sören SommeliusHan berättar om slaveriet, som i USA på ett eller annat sätt fortsatt in i förra århundradet, fast det gå givetvis inte kallades slaveri, om hur Ku Klux Klan i vita lakan och huvor trakasserade den svarta befolkningen med brinnande kors i Guds namn och om rigida politiker som gjorde vad de kunde för att på äkta nazistiskt sätt försvara det ”vita blodet” från att degenereras.

Det är en skrämmande och nödvändig skildring. Inte minst för de många unga som genom de senaste årens framgångar för svarta artister tror att rasåtskillnad är något som hör forntiden till.

Från King till Obama är en bok som borde finnas i klassuppsättningar i varje skola.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22