FRÄMLINGEN

Feb 14th, 2017 | By | Category: 2017-02 feb, Recension

Omslag till FrämlingenAv Harlan Coben
The Stranger, 2015
Översatt av Jan Malmsjö
Bookmark Förlag, 2017
ISBN 978-91-88345-11-0, 352 sidor

Harlan Cobens nya roman Främlingen har en berömd titel. Första gången den uppenbarade sig inom världslitteraturen var 1942 när den franske filosofen Albert Camus (1913–1960) gav ut sin koncentrerade berättelse som var en bidragande orsak till att han erhöll Nobelpriset i litteratur 1957.

Harlan CobenCamus roman innehåller betydligt mer av ångest och vilsenhet än Cobens thriller även om denne moderne genreförfattare också har spår av detta i sin berättelse. Här handlar det om en desperat man som tar lagen i egna händer – inget ovanligt tema inom spänningslitteraturen – men har den lite ovanligare twisten att den tycks handla mycket om tillit mellan människor. Den främmande mannen avslöjar för en medmänniska att dennes hela liv bygger på ett bedrägeri och att bedragaren är den person han litat mest på.

Den som råkar ut för detta är den fram till dess lyckligt gifte och relativt framgångsrike Adam Price. Han får veta att hustrun Corinne, med vilken han har två söner, ljugit för honom om en graviditet. När han konfronterar henne försvinner hon och allt han får från henne är ett kortfattat sms. Men kommer det verkligen från henne?

Det har blivit en rätt persontät historia med många sidospår men med en mycket konsekvent tanke om handlandets moral. Vad kan inträffa om främlingen avslöjar fler av de hemligheter han bär på och vad är i så fall hans motiv för att göra det?

Som alltid skriver Coben en tät och sannolik historia och gör det i korta, koncentrerade kapitel där personerna förändras invärtes, under läsarens stigande obehag inför det oväntade, innan den rafflande upplösningen uppenbaras.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22