FOSSILDROTTNINGEN

Aug 22nd, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till FossildrottningenAv Michael Mortimer (pseudonym för Jerker Virdborg och Daniel Sjölin)
Norstedts, 2014
ISBN 9789113055657, 548 sidor

Michael Mortimer vill skriva en storslagen serie äventyrsböcker. De är båda två skickliga författare, dock inom andra genrer, och kanske har de underskattat svårigheterna med att skriva äventyrsböcker.

Styrkan i romanen är de mindre spektakulära delarna. Här finns t.ex. en skildring av ett hemligt sovjetiskt laboratorium som påminner om den gåtfulla forskningsinstitutionen i Virdborgs Kall feber. Både i den boken, och i Svart krabba, lyckades Virdborg skapa en mystik som bara blev mer suggestiv genom att vara otydlig. Som läsare hölls man ovetande om vad som egentligen pågick, och okunskapen blev lite svindlande.

Men i Fossildrottningen som helhet fungerar det greppet väldigt dåligt eftersom hela det dramatiska drivet bygger på att det finns ett stort avslöjande som kommer ske. Det som ska avsöljas är ”hemligheten” med fyra stenar. Vi får direkt veta att de har speciella egenskaper – och att de ruvar på en hemlighet.

Under bokens gång får vi fler och fler ledtrådar till vad stenen kan göra (på pluskontot kan den lugna arga vargar, och på minuskontot dra till sig giftiga trutar). . Men ledtrådarna leder ingenstans. Det är aldrig någon som försöker sätta samman egenskaperna till en helhet.

Den som borde göra det är huvudpersonen Ida – eftersom hon på grund av stenarna befinner sig på ett äventyr där hon jagas av bovar och poliser genom Ryssland, Ukraina och Italien. Men hon ställer inga frågor om det som sker utan nöjer sig med att stenarna är gåtfulla. För läsaren som är mer nyfiken blir detta frustrerande.

Ännu mer frustrerande är att Idas mormor Ada, som är med på resan, har ägnat hela sitt liv åt att forska på stenarna – och hon säger inte heller någonting om deras hemlighet. Förrän strax efter mitten i boken när vi plötsligt får en stor klump med information om stenarna.

Problemet är att som läsare är det inte svaret på gåtan man vill veta – utan man vill följa den spännande väg dit. Ett av skälen till att t.ex. Da Vinci-koden var så framgångsrik var Dan Browns skicklighet i att låta varje gåta som lösts leda till en större gåta – så att vi till sist anar att det finns en enorm hemlighet bakom den första, jämförelsevis lilla, gåtan.

Samtidigt vill jag poängtera att historien som berättas i Fossildrottningen, kampen om den mystiska stenen som förs mellan onda ekoterrorister och de godhjärtade forskarna Ada och Lobov, är spännande. Det finns också en spännande historia om två alkemiska ämnen, solve och coagula, som jag gärna följer vidare.

Men problemet är framställningen. Författarna behärskar inte genren så väl som de hoppas eller tror, och det leder till irritation. Till sist gör det att boken saknar det avgörande för en äventyrsbok – känslan av att man som läsare följer med på äventyret.

GUSTAV KÄLLSTRAND

Daniel Sjölin och Jerker Virdborg

Daniel Sjölin och Jerker Virdborg. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22