FÖRTROENDEN I EN TRAPPUPPGÅNG

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Pascale Fonteneau
Confideces sur là escalier 1992
Översatt av Bo Sköld
Skriftställarnas 1994

Två sysslolösa ynglingar i en storstad på kontinenten sitter i en trappuppgång och iakttar och analyserar händelser hos grannarna. Till synes vardagliga aktiviteter hos en mor och hennes dotter visar sig vara början till en härva brott och slutar med mord på både modern och hennes älskare. Samtalet mellan pojkarna pendlar från odräglig jargong på ett slappt språk till högstämda utrop och citat ur världslitteraturen som tyder på en viss bildning. Baksidestexten antyder att detta skulle ge en humoristisk touch åt texten, men greppet verkar rätt nattståndet och den korthuggna stilen gör alltsammans svårläst.

Handlingen förs framåt av att den berättande pojken till sist inte nöjer sig med iakttagarens roll. Han tvingas av sin nyfikenhet att agera när händelserna och mystifikationerna accelererar i rasande fart. Till slut blir han ofrivilligt en bricka i det otäcka spelet. Den i början lättsamma och obekymrade stämningen, när han i förtroende delger sin kamrat vad han sett, slutar mycket handfast med att han gått i en fälla, vars utgång man lämnas i ovisshet om. Inget att rekommendera för personer som gillar en rejäl deckarintrig eller en vettig dialog.

MARGARETA MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22