FÖRSVUNNEN VÄRLD

Jun 11th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Försvunnen världAv Maja Hagerman
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302436-3, 443 sid

Jag åker rätt ofta E4 norrut om somrarna och har glatt mig åt den nya vägsträckningen mellan Uppsala och det kinesiska vidundret vid Dalälvens södra strand. Inte har jag tänkt så mycket på de människor som bebodde markerna där innan Maja Hagermans bok om de arkeologiska utgrävningar som ägde rum innan motorvägen mellan Uppsala och Tierp byggdes. Försvunnen värld visade sig bli en ögonöppnare för mig, så pass att jag utan ärende åter körde den åtta mil långa sträckan som boken handlar om. Detta om något säger en del om hur fascinerande Hagermans informativa berättelse är – trots att den kunde ha blivit en torr redogörelse av fynd som gjordes under den stressade tid utgrävningarna pågick.

Uppland är ett landskap som klivit upp ur havet nästan lika snabbt som en badturist i minusgrader.

Maja HagermanDet hav som först blev skärgård och sedan land började befolkas av driftiga människor, de flesta lika kloka och innovativa som dem vi träffar i dag. Vi har också våra kloka gubbar och gummor, men som Hagerman beskriver dem som lade under sig de platser som grävdes ut vid E4:an får jag en känsla av att de var betydligt klokare, mer hantverkskunniga och mer hemmastadda i naturen än de kristallälskare som dyker upp nuförtiden.

Hon lyckas dessutom få mig att förstå att de förstockade nationalistiska historiker som berättat om Gamla Uppsala och dess högar utan att försöka (vilja?) sätta in dem i ett mer internationellt sammanhang.

De många arkeologer som arbetade under löjeväckande tidspress (skäms Länsstyrelsen!) och ofta i uselt väder hittade mycket mer än de väntat sig i en trakt som alltid varit rik på fornfynd. Men det behövdes någon som populärvetenskapligt (och litterärt) kunde tolka resultaten. Men hjälp av sakkunniga har Maja Hagerman åstadkommit ett storverk. Det är nästan en historisk roman som står på stadig mylla och den är spännande som en thriller.

De som bodde på denna plätt på orden hade inrättat ett komplext samhälle. Det var inte isolerat. Vatten var den tidens motorvägar. Fynden berättar om människors rörlighet. De kunde resa långt och hämta nya idéer från avlägsna platser. Att det inte fanns något skriftspråk (annat än i ett senare skede runor på sten) tycks inte ha hindrat dem.

Som synes är jag imponerad av den inbjudande texten. Men även boken som föremål är vacker och innehåller bilder som man kan titta på hur länge som helst.

Glöm Arn och andra historiska fiktioner. Läs Försvunnen värld och bli en upplyst människa.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22