FÖRSVUNNEN

Aug 15th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till FörsvunnenAv Mo Hayder
Gone, 2010
Översatt av Åsa Brolin
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-663-2, 424 sidor

Kriminalinspektör Jack Caffery vid Bristolpolisen är van vid att utreda bilstölder men det fall han råkar ut för i Mo Hayders bok Försvunnen (vinnare av Mystery Writers of Americas litteraturpris Edgar Allan Poe Award) visar sig vara annorlunda. Förövaren är en bilkapare som siktat in sig på att stjäla bilar som innehåller barn. Ibland återlämnas barnen, ibland inte, och det verkar som skurken siktat in sig på vissa familjer som han studerat noga. Till att börja med verkar kidnapparens motiv obegripliga och han lyckas hela tiden hålla sig steget före utredarna.

Cafferys nya utredning handlar om hur en bil med en 11-årig flicka i baksätet tagits med våld av en person i clownmask och flickan är fortfarande försvunnen. Eftersom kriminalinspektören inte är särskilt förtjust i barn, och inte underlåter att visa det, verkar det lite märkligt att polisledningen sätter just honom på fallet i denna den femte romanen med Caffery i huvudrollen (han debuterade 1999). Men ledningen vet också att Jack Caffery är en skicklig polis vars instinkter brukar ge resultat.

Mo Hayder har skrivit en bok med jämförelsevis nedtonat våld men med skrämmande innehåll. Den är skickligt disponerad där läsaren inte enbart tvingas gissa vem boven kan vara utan också vad han egentligen är ute efter. Inte minst sedan kidnapparen fört bort ytterligare ett barn och dessutom börjar höra av sig till myndigheterna med hot om en fortsättning.

Det är en rättfram historia den brittiska författaren berättar och jag gillar hennes utstuderat gömda ledtrådar avsedda inte enbart för utredarna utan också för läsaren. En del av de polisiära knepen att lösa gåtan, inte okända i forensiska kretsar, var nya för mig. Att den risktagande polisdykaren Flea Marley dyker upp igen (ursäkta, svårt att låta bli) i fin form ger extra krydda åt historien liksom återseendet av Cafferys gatusmarte vän från tidigare böcker som har ett personligt intresse i att se en lösning på fallet. Det vintriga landskapet, särskilt i månljus, ger extra mättnad åt berättelsen som serveras med ovanlig känslosamhet. En liten fördel har dock den som läst de två senaste böckerna i serien.

Mo Hayder, född 1962 och bosatt i Bath, har vunnit mer än Edgartrofén för sina miljonsäljande böcker. Hon har också kammat hem Barrypriset och The Dagger in the Library för romaner där hon inte väjer för våld och grymheter men skriver så väl att även en kräsmagad står ut.

NINNI C. LARSSON

Mo Hayder

Mo Hayder. Foto Isolde Ohlbaum

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22