FÖRSVUNNEN

Jan 16th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Recension

Omslag till FörsvunnenAv Harlan Coben
Long lost 2009
Översatt av Jan Malmsjö
Inläst av Reine Brynolfsson
Earbooks 2010

Jag hoppas ni har glömt (fast ni inte borde det) Ira Levins bok Pojkarna från Brasilien (The Boys from Brazil) från 1977. Gissningsvis hoppas åtminstone Harlan Coben på det eftersom han använt Levins idé och moderniserat den. Bovarna är inte längre nazister utan farliga arabiska terrorister och i stället för 70-talets kloningar handlar det om surrogatmödrar, stamcellsforskning och sådant som debatterats i USA det senaste decenniet.

Huvudperson är den från tidigare Coben-böcker kände skådespelar- och idrottsmannaagenten Myron Bolitar, en helylleamerikan, stor och stark, klipsk och redo att ta till både knytnävar och skjutvapen när något hotar honom, hans närmaste eller hans land.

Harlan CobenMonica Lindström som recenserade pappersutgåvan blev lite mer förtjust än jag i den här historien. Men hon är inte ensam. Coben är den förste författaren som fått de tre priserna Edgar Alla Poe Award,  Anthony Award och Shamus Award. Alla tre är instiftade i USA, vilket gör detta beslut lättare att förstå.

Det hela börjar med ett slagsmål som man tycker inte hör ihop med resten av berättelsen. Men enligt amerikansk hollywooddramaturgi är det till för att visa hur envis, slagsmålsskicklig och stark Bolitar är. Liksom att han har en vän som är snäppet värre. Sedan kan själva storyn börja.

Tio år tidigare hade Bolitar en intensiv kärleksaffär med före detta nyhetsankaren Terese Collins. Nu vill hon att de återigen träffas, denna gång i Paris. Det visar sig att hennes exman hittats mördad och i samband med utredningen hittade man dessutom DNA som kunde härledas till deras dotter. Kruxet är bara att dottern omkom i en trafikolycka (mamma körde rattfull) strax innan Terese och Myron träffades och sexuellt tycke uppstod.

Sen rullar alltsammans igång på övervarv. Bolitar haffas av fransk polis, blir kompis med den franske kriminalkommissarien Berleand som visar sig vara en höjdare inom den polissektion som handhar terroristbrott. I deras samspråk visar Coben att hans styrka ligger i att skriva repliker. När Bolitar släpps visar det sig att det är fler än polisen som vill åt honom men med hjälp av vännen Win, och Esperanza på jobbet i New York och deras otroliga förmåga att skaffa fram fakta snabbt fortsätter äventyret.

Om man tilltalas av Cobens kärva humor och står ut med sentimentaliteten som slår ut i full blom mellan varven är det här en utmärkt bok. Jag ställer mig tveksam till den, men vad kan jag sätta emot när jag får veta att den gifte och New Jerseybaserade karlens romaner översatts till 33 språk.

Reine BrynolfssonIfall jag läst pappersromanen är det osäkert att jag ens klarat av att nå slutet. Men Reine Brynolfssons (bilden) inläsning, lugn, trygg och ändå pådrivande, gjorde att jag till och med klarade av slutklämmen – en riktig amerikansk terroristrysare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22