FÖRSENINGEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

av Tim Krabbé
Vertraging 1994
Översättning av Annika Johansson och Ingrid Wikén Bonde
Trevi 1995

För den som gillar kriminalromaner med lyrisk halt, som liknar en drömmares dagbok och har ton av en H. C. Andersonsaga, är Tim Krabbés lilla ”Förseningen” ett fynd. Krabbé tar greppet att börja historien helt realistiskt: en medelålders holländsk författare och TV-man, Jaques Bekker, gör en kombinerad tjänste- och rekreationsresa till Sydney. Bekker ger efter för en impuls att åka och titta på det hus där han vet att Moniek, en sedan 30 år emigrerad käresta, har sin nya adress. Moniek är efter alla dessa år bara en dröm om den ofullbordade stora kärleken. Men – impulsen visar sig få väldiga konsekvenser. Den gamla flamman materialiseras i kött och blod av det mest krävande slag: Bekker dras med ut på en hisnande färd genom det australiska landskapet som har allt men ändå inte är det han önskar sig.

När Krabbé fått läsarens odelade intresse, vrider han historien åt alltmer sagolikt håll, och språket blir poetiskt. Till och med det mord som kröner historien blir bara ett kort häftigt andetag i sagan.

Man kan inte annat än älska ”Förseningen”; perfekt i sin genre. Habil översättning av Annika Johansson och Ingrid Wikén Bonde.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22