FÖRRÄDARE

May 3rd, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till FörrädareAv Manda Scott
A Treachery of Spies, 2018
Översättning av Kjell Waltman
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-897-7, inbunden, 480 sidor

Manda Scott, f 1962, är en skotsk veterinär som sadlade om till thrillerförfattare. Hon har inte tidigare översatts till svenska och Förrädare betecknas av förlaget som fristående. Men det görs otaliga hänvisningar till den tidigare Into the Fire med samma problemlösare, kommissarie Inès Picaut i Orléans.

Scott arbetar här med flera olika platser och tidsplan – Orléans 2018, London och Skottland 1940–1944, franska Jura 1944 och 1957 med lika många underrättelsetjänster inblandade, inte bara den franska Deuxième bureau utan också SOE, MI6, CIA och NSA. Det är alltså mycket att hålla i huvudet för läsaren.Det börjar med ett proffsmord på en mycket vacker, mycket gammal kvinna i en bil i Orléans en söndag i mars 2018.

Kommissarie Picaut och hennes medarbetare finner efter snabbt nystande att detta är en före detta framstående dubbelagent från kriget, Sophie, som planlade och utförde många mord på tyskar och kollaboratörer. Nu är hon själv avrättad på sitt eget favoritsätt, skjuten med tre skott och med tungan avskuren.

Läsaren förflyttas fram och tillbaka mellan krigstid och nutid och mellan generationerna. I nutid spelar man in en film om maquisarderna i Juras motståndsficka på 40-talet och deras jakt på områdets tyske kommendant Kramme. Regissör är en dotter till ett par av hjältarna och som källa har hon några överlevande. Problemet är att dessa snabbt dör både i Orléans och borta i USA. Många släktförhållanden, många gåtor. Vad hände med de nazister som amerikanerna skickligt hjälpte att fly undan alla rättegångar för att de behövde dem i kalla kriget?

På detta och andra historiska fakta har Scott byggt sin spionthriller. Det är ambitiöst men blir lite rörigt ibland med alla farfäder, barnbarn, gudmödrar, morbröder och barnbarnsbarn. Till och med översättaren som haft ett slitjobb trampar fel ibland.

KERSTIN MATZ

Manda Scott

Manda Scott. Foto Faith Tilleray

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22