FÖRLORARNA

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Bobi Sourander
Legenda 1995

För elva år sedan debuterade Sourander med ”Ett kilo diamanter”. Det var en med rätta prisad thriller, väl genomarbetad, spännande, ett effektivt språk. Kanske borde han ta en nu på den igen. För vad har hänt med ”Förlorarna”, en bok utan konturer, som fantasilöst utmynnar i mordet på Olof Palme och där det dessutom slarvas oförlåtligt med detaljerna?

Bodström är plötsligt försvarsminister 1985. Och huvudpersonen, en dråpare – detta betonas gång på gång, fy så hemskt att vara mördare! – är filosofiskt lagd, tvekar om ett citat egentligen är av Eliot och gillar Goya på El Prado-museet, men han lär sig under drygt åtta år i belgiskt fängelse inte ens räkneorden på vare sig franska eller flamländska.

I sin andra roman, ”En hjältes liv” (1985) skapade Sourander ett av de verkligt intressanta porträtten i den svenska kriminallitteraturen. Han bör alltså veta att när inte människorna hänger ihop gör inte intrigen det heller. Gå tillbaka till ”Gå”, Sourander.

KERSTIN MATZ  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22