FÖRLORADE ORD

Feb 4th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Förlorade ordAv Oya Baydar
Kayip Söz 2007
Översatt av Mats Müllern
2244 Förlag 2012
ISBN 978-91-86729-03-5, 362 sid

Den kände turkiske författaren Ömer Eren har drabbats av skrivkramp. Under en resa blir han vittne till hur en ung gravid kvinna av kurdisk härstamning skjuts på en busstation i Ankara. Det visar sig att kvinnan som flyr familjen av hedersorsaker – och förlorar sitt foster i skottlossningen – samtidigt som hennes man är på flykt undan en kurdisk organisation som han tidigare tillhört. Författaren kan inte sluta tänka på flyktingarna. Kanske ser han också en möjlighet att hitta en berättelsen att skriva om.

Han följer sina kurdiska vänner till bergen i östra Turkiet och hittar ett land som verkar mycket främmande för honom. Där träffar han en märklig kvinna, ett möte som gör att han återfår sin skaparkraft och det språk han tror sig ha förlorat.

Oya BaydarÖmer Erens hustru Elif har ”övergivit” honom. Hon är framgångsrik professor i genetik och har inte tid för vare sig maken eller sonen Deniz som dragit sig undan till en ö utanför Norge efter att hans hustru fallit offer för en självmordsbombare när hon besökte Turkiet. Våldet drabbar även honom och då söks han upp av sin mor.

Förlorade ord har blivit ett stort panorama över det nutida Turkiet där våldet ofta är närvarande och påverkar människor.

Oya Baydar (född 1940) skildrar en turkisk och en kurdisk familj vars erfarenheter av terror, hedersvåld och gerillakrig formar deras liv. Hur våldet påverkar människor som utsätts – en fråga som väl egentligen inte har något övergripande svar – ställs av författaren i denna fascinerande bok om medmänniskor i ett land som vi bara delvis känner till.

HELGA LIND

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22