FÖRLIST Mitt liv och Nordman

May 27th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till FörlistAv Håkan Hemlin och Anders Tengner
Bokfabriken, 2014
ISBN 978-91-87301-25-4, 325 sid

Hur mycket skit bör en rockmusiker stoppa i sig för att hyllas i en biografi? Hur många människor kan han lura, bedra eller skada för att ändå bli beskriven som ”snäll innerst inne”? Hur oansvarig får en människa vara innan beskrivningarna står läsaren upp i halsen medan medförfattaren (eller snarare huvudförfattaren) glatt utropar att ”det skulle visa sig bli värre, mycket värre” och därefter berättar det och tydligen hoppas att man ska sympatisera med huvudpersonen?

Håkan HemlinDen nergångne snattaren, rattfylleristen, skattesmitaren, svikaren Håkan Hemlin (bilden tv) från Gävle blir nästan slumpmässigt sångare i gruppen Nordman, en orkester som framför en hybridmusik bestående av rock på folkmusikgrund. Hans nasalt klagande röst tycks fånga något i folkdjupet och skivorna säljs som smör.

Anders TengnerSkildringen av hans liv är en plågsam historia om en sorglig människa som efter en risig barndom stjälper sig att djupare ner i avgrunden för att till sist bli ett narkotikaberoende vrak. I rockvärldens ytterkanter tycks detta ses som grunden till konstnärligt skapande, men jag säger som Rellingen: ”Fan tro’t!”

Karlen är ju inget annat än ett stort mansgrisäckel. Han knarkar, super och spyr ner sig när han inte sätter på de flickor som kommer i hans närhet. Redan innan han nyktrat till igen börjar allt om från början.

Musiken då? Beskrivningen av den består mest av namedropping, vem som skrev texter, vem som spelade olika instrument och vem som kunde ragga den bästa dealen från grammofonbolag. Det mesta av beskrivningarna tycks rikta sig till en inre krets något som jag, icke insatt i denna halvvärld, enbart uppfattar som svammel.

På slutsidorna säger sig Hemlin ha lämnat detta erbarmliga liv bakom sig. Låt oss hoppas att han har rätt och att återfallen inte kommer alltför tätt. Jag har en känsla av att ekorren står alltför nära ekorrhjulet.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22