FÖRGÖRELSEN

Dec 27th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till FörgörelsenAv Guillermo Del Toro och Chuck Hogan
The Fall 2010
Översatt av Anders Bellis
Bra Böcker 2010

I dessa terrorismens dagar har dystopier i bokform börjat breda ut sig. Världen hotas av sådana som vill ha herraväldet och det är givetvis USA som hotas värst av de vampyrer som som spritt sig som svampar i höstskogen. De finns nu i varje delstat och i New York råder det undantagstillstånd.

Det här är fortsättningen på Släktet av samma författare. Den boken fick beröm i Dast av André Loutchko. Håller till viss del med om detta beröm, inledningsdelen av Släktet var alldeles utmärkt och faktiskt mycket skrämmande medan den sackade betänkligt mot slutet. Jag gillar fantasy och sf men har aldrig varit någon vampyrnörd, som det dock tycks finnas ganska gott om.

Jag har ögnat igenom en mängd negativa recensioner av originalutgåvan The Fall på nätet och efter att ha läst Anders Bellis översättning har jag fått vatten på min kvarn – tro inte alltid att recensenter har rätt. Det här är en riktigt hyfsad skräckbok, inte lika hårresande som föregångaren, lite smått äcklig emellanåt med vampyrmutanter fyllda av blodmaskar, men intressant i beskrivningarna av huvudpersonernas bakgrund. Man kan också hitta en politisk tanke bakom att vampyrer från Gamla Världen och Nya Världen råkar i krig med varandra och att en finansman vill låna ut pengar till den amerikanska regeringen. Lehman Brothers in reverse.

Förgörelsen visar sig vara en bok som underhåller väl och planteringarna inför den avslutande delen väcker nyfikenhet. Trevligt också att den är konsekvent och undviker att slira in på det vampyristiska ungdomstrams som besudlat bokhandelsdiskarna på sistone.

ÅSA PETTERSSON

André Loutchko, som recenserade första delen, har kommentarer till del 2: http://www.dast.nu/kommentar-och-debatt/en-kommentar-till-forgorelsen-de-goda-och-de-onda-och-krossade-agg

Guillermo del Toro

Guillermo del Toro

Chuck Hogan

Chuck Hogan

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22