FÖRFATTARMORDEN

Jan 13th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till FörfattarmordenAv Erica Rockborn
Hoi förlag, 2021
ISBN 978-91-89199-14-9, inbunden, 369 sidor

Författaren är distriktsläkare i Linköping och har gett ut tre romaner tidigare. Detta är hennes debut som spänningsförfattare, och den utspelar sig i Göteborg med omnejd. I ett efterord berättar hon att det varit många reseachresor för att få miljöerna rätt.

Detta är inte den första bok där brott beskrivs i texter och sedan inträffar precis så. Förra våren kom Mord enligt manus ut, men där drabbas inte skribenten själv av en mördare.

Här inleds berättelsen med Bokmässan. I det intilliggande hotellet hittas en huvudlös kropp i den glasbassäng som hänger ut från byggnaden. Lite senare hittas ett huvud i en plantering på Lisebergsområdet.

Den mördade är deckarförfattare och mordet överensstämmer precis med hur mordet utfördes i hennes debutbok.

Titeln är ju i plural, så det blir fler liknande mord, dock inte under bokmässetid.

Huvudperson är den unga kriminalinspektören Alicia som tillsammans med kollegerna börjar utreda.

Intrigen är bra, med sidospår och oväntade vändningar. Men: det är för pratigt, mycket information som inte tillför så mycket. Det är inget grundläggande fel på språket, och en del avsnitt visar att hon kan skriva, men för mycket berättas i stället för gestaltas.

Helheten är en polisroman blandad med feelgood, och med en rejält stegrad avslutning.

Jag hoppas att hon skriver igen och tar hjälp av en hårdhudad redaktör. Ni vet rådet: kill your darlings. Inte författare.

Förlaget skriver att det ska bli fler böcker med samma huvudperson, och den här finns också som ljudbok, dock hos Lind & Co.

LEIF-RUNE STRANDELL

Erika Rockborn

Erika Rockborn. Foto Peter Rockborn

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22